GAMBIA TIP 8: VAKANTIE

Het is altijd handig om voor je naar een land toegaat je even goed te informeren over een aantal zaken. Bij Gambia is dat niet anders. Wanneer je reis goed voorbereid is, zul je al heel wat stress tijdens je verblijf kunnen voorkomen. Op deze pagina gaan op een aantal zaken in waarvan wij denken dat het handig is om er vooraf van op de hoogte te zijn. Zaken over de drinkbaarheid van het kraanwater, het stroomnetwerk en andere voorzieningen tref je op deze pagina aan. We zullen ongetwijfeld zaken niet hebben benoemd waarvan je denkt dat ze er toch zeker bij mogen. In dat geval mag je ons altijd contacteren en aangeven wat er volgens jou ontbreekt.

All inclusive vakanties

De meest voor de hand liggende manier om een vakantie te vieren in Gambia is op basis van een ‘All-inclusive formule’. Vele hotels en resorts bieden deze wijze van verblijf aan. Het voordeel van een dergelijke manier van verblijf is dat een groot deel van de goederen en diensten die worden aangeboden door het hotel of het resort bij de prijs inbegrepen zitten. Hierbij kun je denken aan maaltijden, zowel voor het ontbijt, lunch en avondmaaltijd, maar ook een groot deel van de dranken. Toch zitten aan deze formule ook een aantal spelregels. Per hotel of resort geldt vaak dat het aanbod van dranken alleen lokaal is en bovendien alleen maar inbegrepen is tussen bepaalde tijdstippen. Dit kan bijvoorbeeld tussen 10:00 uur ‘s ochtends en 0:00 uur ‘s avonds zijn. Veel hotels en resorts hebben vaak ook à-la-carterestaurants en een buffetrestaurant. De maaltijden van het buffetrestaurant zitten vaak inbegrepen in de ‘all-inclusive’ formule, maar voor een maaltijd vanaf een menukaart worden vaak wel extra kosten in rekening gebracht. Je doet er dus goed aan om in de gaten te houden welke goederen en diensten inbegrepen zijn en welke niet. Gelukkig kun je hier al rekening mee houden bij je oriëntatie om een overnachtingsplaats te zoeken. Een ander nadeel van een dergelijke formule als ‘All-inclusive’ is dat je misschien minder geneigd bent om ook eens buiten de deur iets te ondernemen op het vlak van de innerlijke mens. Veel van de dorpjes waar de hotels en resorts zitten hebben ook buiten hun muren leuke etablissementen waar je bovendien wat meer in aanraking komt met het lokale volk. Bovendien is het eten buiten de muren van het hotel vaak ook niet zo duur en daarom best wel is de moeite waard om een gratis maaltijd in je hotel over te slaan en ervoor te kiezen om je onder te dompelen in de Gambiaanse cultuur.

 

Gambia: een veilige bestemming

Over het algemeen kan Gambia beschouwd worden als een veilige bestemming. Je doet er overigens wel goed aan om altijd te kijken wat het huidige reisadvies is in het West-Afrikaanse land. Zo waren er in december 2016 verkiezingen die enige onrust en instabiliteit met zich meebrachten. Inmiddels is de rust weer wedergekeerd en kan Gambia op dit moment beschouwd worden als een veilige bestemming. Als er een gevaar is in het land dan heeft dat meer met politiek te maken dan met straatroof en dergelijke zaken. Natuurlijk moet je wel uitkijken voor zakkenrollers en gauwdieven, maar dat is niet meer dan bij andere vakantiebestemmingen. Ook kan het zijn dat er een aantal onveilige gebieden zijn, zeker bij de grens aan Senegal. Laat je dus goed informeren op bijvoorbeeld de website van het ministerie van buitenlandse zaken om de huidige reisadvies van het land in je overweging mee te nemen. Een tip is om grote manifestaties te vermijden. Het wil wel eens gebeuren dat demonstraties in Gambia uitlopen tot geweld. Ook het verkeer in Gambia is niet bepaald veilig. De staat van de wegen is vaak niet goed en extra voorzichtigheid kan zeker geen kwaad. Een andere belangrijke tip is dat homoseksualiteit in het land strafbaar is. Hou er dus rekening mee wanneer je op openbare plekken bent dat je eventuele homoseksuele geaardheid niet te duidelijk is. Loop niet hand in hand met je partner en geef je partner niet zomaar een kus op straat.
Neem ook, wanneer je op reis gaat naar Gambia, zelf een goede verbanddoos en basis medicatie mee. De medische voorziening in Gambia zijn meestal niet zeer goed en je doet er dus goed aan om zelf daarop voorbereid te zijn.

Gambia met kinderen

Het is goed mogelijk voor gezinnen met kinderen om Gambia als bestemming te kiezen. Veel van de hotels en resorts voorzieningen goede kinderanimatie en in allerlei voorzieningen voor kinderen. Natuurlijk is Gambia niet een land met pretparken en andere zaken die kinderen direct interessant vinden. Toch kan een reis naar een dergelijk land als Gambia een zeer rijke ervaring zijn voor kinderen en een belangrijke invloed hebben op hun wereldbeeldvorming. Een aantal bezienswaardigheden vinden kinderen natuurlijk wel leuk, zoals vogelspotten in een park en krokodillen aanraken en eventueel aaien. Ook kun je met je kinderen naar één van de vele projecten gaan, zoals het papierproject in Serekunda. Vaak worden er tijdens expedities met een 4×4 ook wel scholen aangedaan. Kinderen kunnen op deze manier in contact komen met kinderen uit Gambia. De hotels en resorts hebben natuurlijk zwembaden en andere leuke dingen voor kinderen. Op deze manier is het makkelijk een week uit te houden voor een gezin met kinderen.

Winterzon

Gambia staat bekend als een uitstekende winterzonbestemming. Je kunt zelfs zeggen dat de periode van november tot en met april de beste tijd is om naar Gambia te reizen. De gemiddelde zeetemperatuur ligt dan in het grootste deel van de winter rond de 20°; nog altijd een aangename temperatuur om in te zwemmen. De kans op neerslag is in deze periode het kleinst. In de maanden januari, februari en maart is het gemiddelde aantal dagen met neerslag slechts één. In de zomerperiode kan het er best wel wat regenen. De gemiddelde temperatuur ligt in de winterperiode tussen de 32° en 36° Celsius. De winterperiode is de drukste periode in Gambia en geldt hier als het hoogseizoen. Dus wanneer je graag de grauwe Nederlandse winter wilt ontsnappen en wilt verruilen voor een lekkere warme en zonnige kerst, dan is Gambia een uitstekende bestemming.

Reizen naar Gambia

De meest voor de hand liggende manier om naar Gambia te reizen is met het vliegtuig. De luchthaven van de hoofdstad Banjul is vaak de eerste plek waar toeristen voet zetten op Gambiaanse bodem. De meeste transfers naar een hotel of resort nemen maximaal een half uur in beslag. Zowel vanuit België als Nederland zijn er meerdere reisorganisaties die vluchten aanbieden naar Banjul.
Een alternatieve manier om naar Gambia te reizen is met de auto. Dan moet er overigens wel een grote avonturier in je huizen, want de weg ernaartoe is niet zonder gevaren. Je moet dan ook veel landen doorkruisen waarvan de gebieden soms onherbergzaam zijn en politiek instabiel. Wij raden dan ook aan om met het vliegtuig richting Gambia te reizen.
In Gambia zelf zijn er verschillende manieren van transport om je van locatie A naar locatie B te brengen. De meest voor de hand liggende manier van transport is met een taxi. Je kunt eventueel ook zelf een auto huren in Gambia, maar veel van de wegen zijn in slechte staat en de kans dat je op je gemak zult voelen achter het stuur in Gambia is niet zo groot. Naast taxi’s maken reizigers vaak ook gebruik van de bushtaxi. Eigenlijk is dit gewoon een soort van bus. De busjes zijn meestal klein en oorspronkelijk bedoeld om zo’n 10 mensen te vervoeren, maar vaak zitten ze propvol. Het busvervoer in Gambia geniet in ieder geval niet onze voorkeur.
De beste manier om de Gambia te reizen is dus met een taxi en daar waar nodig gebruik te maken van een veerboot. Het is af en toe wel lang wachten bij de veerboten, want veel mensen maken gebruik van en er wordt geen tijdschema gehanteerd voor de oversteken. Er zijn plekken in Gambia waar je ook prima met de fiets er op uit kunt trekken. Zeker in de buurt van je hotel in de wat rustigere omgevingen is het leuk om met de fiets het een en ander te verkennen. Vaak huur je een mountainbike, want de wegen zijn wat ruwer en een gewone fiets of een racefiets leent zich daar niet zo voor. Je zult er overigens wel achter komen dat het tropische klimaat van Gambia parten speelt wat betreft je uithoudingsvermogen. Drink dus voldoende als je gaat fietsen, want je lichaam zal het zwaar hebben.
Mensen die graag houden van wandelen komen in Gambia vaak niet verder dan een bezoek aan het park, want verder zijn er niet echt veel langere wandelroutes. Daarbij komt ook nog de temperatuur en de benauwdheid hier zorgen dat een wandeling zwaar kan vallen.

Vaccinaties

Wanneer je Gambia gaat bezoeken doe je er goed aan van om een aantal vaccinaties toe te laten dienen. Hoewel het niet verplicht is om je in te enten tegen bepaalde ziektes raden we toch aan. Het enige wat wel verplicht is, is Cholera stempel als je over land Gambia binnenkomt. Neem in ieder geval een inenting voor DTP, gele koorts en hepatitis A. Malaria komt niet voor in Gambia en de daarvoor bestemde pillen hoef je dan ook niet te nemen.

Drugs

Gambia is één van de landen waar je beter geen drugs binnengesmokkeld. De straffen zijn uitermate streng en de gevangenisstraffen voor het bezitten of verhandelen van drugs zijn geen pretje. Hoewel de kans dat je uiteindelijk in de Gambiaanse gevangenis belandt klein is en eerder uitgezet zult worden, raden we het toch ten zeerste af om drugs te smokkelen naar Gambia. Ook het kopen van drugs op straat of het gebruik ervan kun je beter vermijden. Het kan zijn dat je wordt aangesproken op straat om drugs te kopen en het best zeg je dan vriendelijk nee. De drugs die op straat worden aangeboden zijn vaak softdrugs.

Sekstoerisme

Een deel van de bezoekers van Gambia komen naar het land in de hoop seksuele bevrediging te vinden. Gambia staat er ook om bekend en in de media kom je ook regelmatig stukken tegen die gaan over deze niche in de toeristenindustrie. Vooral dames op een bepaalde leeftijd hebben een reputatie om naar het land af te reizen en zich te laten verwennen door een jongeman. Het is ook zeker zo dat dit gebeurt, maar het is nou ook niet schering en inslag. Toch zal het je opvallen dat als je over straat loopt of in een restaurant zit dat je regelmatig een wat oudere dame met een jonge Gambiaanse man over straat ziet lopen of aan een tafeltje ziet zitten.

Voorzieningen

Gambia is een derdewereldland; veel van de voorzieningen zijn niet zoals wij gewend zijn in Nederland. In je hotel of je resort zijn er meestal geen problemen wat betreft de voorzieningen. De elektriciteit in Gambia is hetzelfde als in Nederland, namelijk 220-240 volt. Zonder problemen kun je dan ook je Nederlandse elektrische apparaten aansluiten op het Gambiaanse stroomnet. Hou wel rekening mee dat de stroom zo nu en dan uitvalt en dat het wel enkele minuten tot uren kan duren. Resorts en hotels zijn hier echter op voorbereid en hebben vaak een aggregaat. Een reisstekker is wel handig om mee te nemen.
Medische voorzieningen in Gambia zijn ook niet wat we gewend zijn in Nederland. Je doet er dan ook goed aan om wat extra medisch gerief mee te nemen. Denk aan bijvoorbeeld een verbanddoos en een aantal medicijnen die handig kunnen zijn in het geval van diarree, koorts of ander ongemak. Vaak kun je je medicijnenkist en verbanddoos prima achterlaten in het land, zodat je weer meer ruimte hebt voor souvenirs in je bagage. Vaak kun je mensen heel blij maken met jouw medicatie en verband.
Het kraanwater in Gambia is niet geschikt als drinkwater. Je kunt er wel eventueel je tanden mee poetsen of thee mee zetten, maar dan moet je wel eerst het water hebben gekookt. Het beste kun je dus ook tandenpoetsen en theezetten met water uit een afgesloten fles. Let er goed op dat de verzegeling nog intact is wanneer je water uit een fles gebruikt. Let ook op waar je water uit flessen koopt, want de kwaliteit is niet altijd even goed. Het best koop je ze gewoon in de supermarkt.

Veiligheid

Over het algemeen staat Gambia bekend als een van de veiligste bestemmingen in West-Afrika. Toch blijft het continent politiek instabiel en dat geldt ook voor Gambia. Je doet er dan ook goed aan om het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken te raadplegen alvorens je afreist en een vakantie in plant. Op het vlak van criminaliteit worden er vaak zware straffen uitgedeeld waardoor veel mensen het niet in hun hoofd zullen halen om zich met dit soort activiteiten te bezigen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er geen criminaliteit is en dat je altijd nog gewoon moet oppassen wanneer je in Gambia bent. Let natuurlijk wel op bij de grotere toeristische attracties voor zakkenrollers en gauwdieven.