GAMBIA TIP 4: EXCURSIES

Er zijn in Gambia behoorlijk wat verschillende excursies te boeken, die je als toerist onderdompelen in de rijke cultuur, de prachtige natuur en de boeiende geschiedenis van het land. Een populaire excursie is een boottocht op de Gambia Rivier. Deze tocht laat toeristen kennis maken met de uitbundige flora en fauna, waaronder kleurrijke vogels en misschien zelfs nijlpaarden en krokodillen. Onderweg bezoek je James Island en een dorpje.

Een bezoek aan het Kachikally-krokodillenpoel in Bakau biedt een unieke ervaring waar bezoekers de kans krijgen om heilige krokodillen van dichtbij te zien. Het Abuko Nature Reserve Natural Park is een andere must-see, perfect voor wandelliefhebbers en natuurfotografen die de rijke biodiversiteit van Gambia willen verkennen, inclusief talrijke vogelsoorten, apen en antilopen. Culturele tours door dorpen geven inzicht in het dagelijkse leven en traditionele ambachten zoals weven en houtsnijwerk. Het bezoeken van historische plaatsen zoals de slavenforten op James Island brengt bezoekers terug naar een sombere, maar belangrijke periode in de geschiedenis van het land. Voor de wat avontuurlijker ingestelde toerist zijn er in Gambia safari’s door het binnenland, waar de savanne en de woestijn elkaar ontmoeten.

Orientation Tour

Wanneer je wil proeven van alle interessante plekken die Gambia te bieden heeft, is een oriëntatietocht een uitstekende manier om te kijken wat je interessant vindt en waar je verder in wil verdiepen. Meestal omvat een dergelijke excursie een trip naar de hoofdstad Banjul en de directe omgeving. Met een Orientation Tour maak je al kennis met zaken als het nationale museum van Gambia en een bezoek aan Albert market. Ook maak je al kennis met typische Gambiaanse goederen en gebruiken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ook een batikworkshop gaat doen en op deze manier leer je hoe de verschillende Afrikaanse textielsoorten worden behandeld en geverfd, met als resultaat de prachtige Afrikaanse gewaden die worden gebruikt om af te kleden. Zo’n oriëntatietocht brengt je ook langs plekken als de ‘Kachikally Crocodile pool’ en de Toeristenmarkt van Bakau. Dit type excursie is een prima eerste excursie om te ondernemen wanneer je in Gambia bent. Je krijgt een indruk van alles wat er te doen is in en rond de hoofdstad en bovendien krijg je inspiratie voor eventuele andere excursies die je graag zou willen ondernemen.

Makasutu Cultural Forest

Een van de plekken die zeker de moeite waard zijn om voorop uit te trekken is het ‘Makasutu Cultural Forest’. Het gehele park omvat zo’n 405 hectare aan landoppervlak. Makasutu Cultural Forest ligt niet ver van het stadje Brikama en ook ligt ook niet zo heel ver van de hoofdstad Banjul. Naast de grote oppervlakte met land en prachtige bomen en struiken en andere flora, omvat het park ook veel water. Deze combinatie van oerwoud en water maakt het een ideale habitat voor veel vogels. Een leuke manier van een excursie in dit park is dan ook vanaf een kano of een boot. De waterwegen lopen als een labyrint door het landschap en brengen je langs de mooiste plekken van het park, zoals mangrovebossen en andere prachtige natuurverschijnselen. Een trip naar het park kan vaak al vanuit het hotel of het resort waar je verblijft worden geboekt. Je kunt er ook voor kiezen om de trip te boeken in de hoofdstad Banjul, of in het dichterbij gelegen stadje Brikama. Beide manieren van het inplannen van een excursie hebben hun voor- en nadelen. Wanneer je boekt vanuit het hotel ben je er bijvoorbeeld zeker van dat alles goed geregeld is en dat er gekozen is voor een partner die betrouwbaar en informatief is. De prijs ligt wellicht iets hoger dan wanneer je het in de stad of een dorp probeert te regelen. Het voordeel hiervan is dat ook meer lokale mensen op deze manier kunnen profiteren van de toeristen. Natuurlijk zijn er ook buiten het veilige terrein van je hotel of resort uitstekende aanbieders van dergelijke excursies. Je zult alleen iets beter moeten oriënteren alvorens je bepaalt met wie je in zee gaat. Feit is wel dat een uitstap naar Makasutu Cultural Forest een prachtige ervaring is waar je kennis maakt met een uniek bos- en het waterlandschap waar zich ook nog vele diersoorten bevinden, zoals vele vogelsoorten, verschillende apensoorten, krokodillen en slangen. Dit is slechts een kleine greep van al het verrassende dat dit park te bieden heeft.

4×4 Adventure Drive

Het zuidwestelijke deel van Gambia kun je prima verkennen wanneer je erop uittrekt met een 4×4 Adventure Drive. Een 4×4 is het toegewezen voertuig om in dit deel van Gambia wat grotere afstanden te kunnen afleggen. De wegen laten het vaak niet toe om met andere voertuigen eropuit te trekken. Er zijn verschillende typen excursies met een 4×4. Zo kun je ervoor kiezen om met een grotere groep in een 4×4 truck eropuit te trekken, maar je kunt er ook voor kiezen om in een kleinere 4×4 onder begeleiding van een gids een route af te leggen. De eerste optie is wat minder kostbaar, maar de persoonlijke aandacht van de gids zal ook wat minder zijn, omdat er gewoonweg meer mensen deelnemen aan de excursie. Over het algemeen brengen excursies met dit type voertuig je langs een gevarieerd aantal plekken. Vaak bezoeken de deelnemers van deze excursie een school, een museum en het cultureel centrum. Je krijgt een mooi beeld van dit deel van Gambia en een inzicht in hoe de lokale bevolking leeft. In het zuidwesten ligt ook de rivier Halahin, waar de 4×4 door en langs zal trekken. De kans is groot dat je hier krokodillen zult spotten. De excursie met de 4×4 duurt meestal een dag en een lunch is dan ook vaak wel voorzien. Meestal wordt er gekozen voor een lunchlocatie aan de grens met Senegal waar je dan ook even de benen kunt strekken en over het strand kunt wandelen. Op de weg terug wordt er ook een vissersdorp aan gedaan. Het is erg leuk en indrukwekkend om te zien hoe de vissers op een kleine bootjes weer aan land komen en hun vis dan wel direct vers verkopen of eerst bewerken en roken. Een trip met een 4×4 geef je erg mooie indruk van het zuidwestelijke deel van Gambia en zorgt ervoor dat je de echte lokale mensen en hun gebruiken ziet.

Roots by Boat

De expeditie ‘Roots by Boat’ heeft zijn naam te danken aan het beroemde boek ‘Roots’ van de auteur Alex Haley. Het geldt als één van de populairste excursies die je kunt doen in Gambia. In het boek wordt het verhaal beschreven van een voorvader van Haley, Kunta Kinte, die als slaaf gevangen werd genomen en werd verscheept richting Amerika. De boottocht brengt je langs verschillende plekken zoals de dorpen Albreda en Juffureh. Ook wordt James Island aangedaan. Hier zijn de resten van de slavengevangenis nog te vinden en het is dan ook een van de plekken die vermeld staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De dorpjes die je aandoet zijn de plaatsen waar onder andere een museum en een school worden bezocht. Ook word je ontvangen door nabestaanden van Kunta Kinte. Nadat je de verschillende locaties hebt bezocht keert de boot weer terug richting de hoofdstad Banjul. Tijdens deze trip leer je veel over het slavenverleden en de rol van Gambia daarin, maar ook kom je langs mooie plekken en mooie natuur en bevind je je hier midden in de lokale bevolking. Daarmee is het een hele leerzame trip om te maken, die je niet snel zult vergeten. Ook is deze trip een aanrader voor gezinnen met kinderen die geïnteresseerd zijn in het land Gambia.

River Memories

Een boottocht over de rivier de Gambia mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Gambia. De expeditie ‘River Memories’ is binnen deze context een echte aanrader. Zo kom je onder andere langs de hoofdstad Banjul, waar ook meer landinwaarts en leer je een mooi stukje Gambia kennen. De kans is ook groot dat je een beroepsgroep tegenkomt die je nog niet eerder bent tegengekomen. Het gaat hier om de vissers die de oesters uit de mangrove vangen. Ook de indrukwekkende vogelpopulatie van Gambia is met deze expeditie prima te spotten. De rivier en het mangrovegebied trekken veel vogelsoorten aan. Naast dat je langs hele mooie plekjes wordt gebracht is er ook de mogelijkheid tot ontspanning. Er is altijd wel een pauze voorzien waarin je kunt kiezen of je wilt zwemmen of een hengeltje wil uitwerpen. Wat ook fijn is aan deze expeditie, is dat er prima voor de innerlijke mens wordt gezorgd. Zo worden er regelmatig maaltijden en hapjes geserveerd en kun je lekker lui genieten van het uitzicht.

2 Day Gambia Adventure

Als je er wat langer op uit wil trekken middels een excursie in Gambia, is dat ook mogelijk. De ‘2 Day Gambia Adventure’ is een excursie die twee dagen duurt en je dieper naar de binnenlanden van Gambia brengt. De excursie begint in de hoofdstad Banjul waar je per schip de rivier oversteekt naar Barra. Aan deze kant van de rivier de Gambia liggen meerdere interessante kleine authentiek aandoende dorpjes. Al deze dorpjes hebben weer hun eigen interessante bezienswaardigheden, waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn. Zo kom je ook wat noordelijker aan de grens van Senegal om de steencirkels van Wassu te bezoeken. Wat als een hoogtepunt van je trip beschouwd kan worden is het bezoek aan een traditioneel dorp waar je ook zult overnachten. Dan zit de helft van je trip pas op. De volgende dag word je onder andere ook naar het eiland Janjanbureh gebracht. Vanaf dit eiland is er een boottocht voor voorzien naar Kuntaur. Het mooie van deze boottocht is dat je langs prachtig natuurschoon komt en bovendien ook veel inheemse diersoorten kunt spotten. Zeker de kans dat je nijlpaarden, apen en tal van vogelsoorten tegenkomt is zeer groot. Wanneer je dan aankomt in Kuntaur zit je tweedaagse expeditie erop en rest er niet meer dan met een bus terug te reizen naar je hotel of resort.

Early Bird Safari

Als je geen moeite hebt om vroeg uit de veren te komen en een echte ‘Vroege Vogel’ bent, is de Early Bird Safari een absolute topper. Zoals de naam al doet vermoeden is dit ideale uitstap voor vogelliefhebbers. Gambia staat bekend om een enorme vogelpopulatie van wel meer dan 500 soorten. Een aanzienlijk deel van de vogelsoorten van Gambia bevindt zich in de mangrove. Vogeltjes zingen echter graag al vroeg in de dag. Het is dus kwestie van vroeg te vertrekken om de vele prachtige vogelsoorten van Gambia te kunnen spotten. De Early Bird Safari wordt gedaan vanaf een boot die je dwars door het mangrovegebied manoeuvreert. In de vroege ochtend is de kans aanwezig dat je bijvoorbeeld visarend of een pelikaan zult spotten. Daarnaast zijn er nog tal van andere prachtige vogelsoorten die zorgen dat deze excursie zijn geld meer dan waard is.

Fathala Park

Ondanks dat Gambia een Afrikaans land is met veel inheemse diersoorten zijn er een aantal die je misschien graag wilt zien, maar niet in Gambia zult aantreffen. Niet ver over de grens in Senegal ligt het Fathala Park. Als je graag kennis wil maken met het typische Afrikaanse grote wild moet je hier zijn. Eenmaal aangekomen bij het park krijg je een korte excursie van zo’n twee uur door het park. De kans is aanwezig dat je in ieder geval enkele van de volgende diersoorten als zebra’s, neushoorns, giraffen en wellicht ook een leeuw zult tegenkomen. Dan heb je zeker het gevoel dat je in Afrika bent!