GAMBIA TIP 2: MARKTEN

Vaak is een bezoek aan de markt een mooie manier om in aanraking te komen met authentieke inwoners van een land. In Gambia is dat al niet anders. De markten zijn vaak levendig en alle lagen van de bevolking komen er naartoe voor voedingswaren en spullen die zij in hun dagelijks leven gebruiken. Op de lokale markten word je echt ondergedompeld in de Gambiaanse cultuur. Markten zijn dan ook een uitstekende plek om als toerist een leuk aandenken te halen. Bovendien help je zo de lokale economie en blijft niet alles wat je uitgeeft hangen bij de grotere toeristische industrie.

Albertmarket

In de Gambiaanse hoofdstad Banjul ligt de Albertmarkt. Deze wordt ook wel de “Royal Albert Market” genoemd. De naam van de markt is te danken aan de man van koningin Victoria van Engeland. Wat je meteen opvalt als je deze markt betreedt, zijn de vele kleuren en de smalle doorgangen. Als het ware betreed je een labyrint dat je langs de meest verrassende plekjes brengt met al even verrassende kraampjes. De Albertmarkt is een dagelijkse markt die opengaat om acht uur ‘s ochtends en weer sluit om zeven uur ‘s avonds. Over de geschiedenis van deze markt kan nog gezegd worden dat de plaats waar de markt zich bevindt vroeger Colonial Engineer’s Yard werd genoemd. Later, na de bevrijding, werd de naam van het plein verandert in Liberated African Yard.
De markt is op te delen in drie districten. Zo is er een markt met voedingsproducten, zoals fruit, groente, vis, vlees en verscheidene gedroogde goederen.
De toeristen komen dan weer graag op de ‘tourist market’, waar ze de vele handgemaakte producten kunnen bewonderen en kopen. Het derde district is een markt waar de lokale bevolking producten haalt die ze gebruiken in hun dagelijks leven. Feitelijk gezien kan de Albertmarkt beschouwd worden als een soort van warenhuis in de buitenlucht.

De vismarkt van Tanji

Direct aan de Atlantische kust ligt het vissersplaatsje Tanji. Naast dat het leuk is om te zien hoe de lokale vissers hier met hun boontjes verse vangst het strand opbrengen, waarna het een verder distributieproces ondergaat, is het ook leuk om de vismarkt van het plaatje te bezoeken. Je hoeft geen moeite te doen om deze markt te ontdekken, wat je hoeft alleen maar je neus te volgen. Al van een redelijke afstand komt de geur van gerookte vis je tegemoet. Er zijn dan ook vele rookhuizen waarin duizenden vissen hangen en gerookt worden. Wanneer de vissers terugkomen wordt een deel van de vis gerookt en een deel van de vis wordt verkocht. De vis die direct en vers verkocht wordt, wordt direct verhandeld vanaf het strand. In een mum van tijd staat het strand vol met houten tafeltjes met verse vis direct uit de oceaan. Wanneer je Tanji bezoekt krijg je het gevoel in een authentiek Gambiaans plaatsje zijn. Het is een plek waar je in contact komt met zowel de vissers, handelaren als de mensen die rookhuizen bezitten. Dit is een van de plaatsen in Gambia waar je echt het gevoel krijt midden in de Afrikaanse cultuur te staan.

Crafstmarket

Wanneer je op zoek bent naar een leuk souvenir die je doet denken aan je bezoek aan Gambia, dan is een bezoek aan een ‘Craft Market’ zeker aan te raden. Op deze markten vind je leuke authentieke handgemaakte producten. Je kunt hierbij denken aan houtsnijwerk, textielproducten, batik kleden en lokale handgemaakte juwelen.
Het aantal Craft Markets is aanzienlijk. Bijna elk plaatsje waar toeristen komen huisvest wel een Craft Market. Enkele van de bekendste van deze markten zijn de Bakau Craft Market, de Brikama Woodcarver’s Market, de Banjul Craft Market en de Sunwing Craft Market. Dit is slechts een kleine greep van de vele aantrekkelijke markten waar je als toerist leuke souvenirs kunt halen. Vaak is het ook wel aan te raden om meerdere van dit soort markten te bezoeken, want ze hebben allemaal hun specialiteit. Bij de ene markt kun je goed terecht op batik producten, terwijl er op een andere markt vooral houtsnijwerk wordt gemaakt. Bovendien is het ook geen straf om meerdere van dit soort markten te bezoeken, want ze hebben allemaal hun charme.

Serekunda market

Volgens de overlevering is deze markt ooit begonnen op initiatief van slechts een paar vrouwen die op straat begonnen groente en gedroogde vis te verkopen. Dit bleek zo’n succes dat al gauw meerdere handelaars zich vervoegden tot de vrouwen en zo ontstond Serekunda Market. Het leuke van deze markt is dat hij zich bevindt in de grootste stad van Gambia. Dat betekent dus een grote verscheidenheid aan mensen en producten. Handelaren van ver buiten Gambia, uit geheel West-Afrika, komen naar deze markt toe om een handelswaar aan de man te brengen. Als je wat ziekjes bent kun je hier terecht voor geneeskrachtige drankjes. Wel moet er wel bij vermeld worden dat deze geneeskrachtige drankjes vaak niet de wetenschappelijke onderbouwing genieten die de westerse geneeskunde zo belangrijk vindt. Eigenlijk kun je op deze markten alles vinden. Of het nu levensmiddelen zijn, parfum, textiel, autobanden of sieraden; hier hebben ze het allemaal. In de buurt van deze markt vind je overigens ook een batikfabriek. Zoals de naam hiervan al doet vermoeden kun je hier prima terecht voor prachtige kleurrijke batikstoffen.