GAMBIA TIP 5: SENEGAMBIA

De naam Senegambia verwijst naar het oorspronkelijke gebied van Senegal en Gambia in de zeventiende eeuw. Tegenwoordig is de naam vooral een begrip onder de toeristen die verblijven in het West-Afrikaanse land. Vaak wordt er verwezen naar Kololi Beach en de directe omgeving als we het hebben over Senegambia. De stranden hier staan bekend als lang en breed met zacht wit zand. Het gebied is dan ook echt ontwikkeld voor het toerisme en er zijn hier dan ook tal van resorts en hotels te vinden. Als je als toerist lekker wilt ontspannen en vooral genieten van mooi weer in combinatie met strand en zee, dan is dit de plek.

Resorts in Senegambia

In het gebied van Senegambia vind je enkele van de mooiste resorts van Gambia. Veel van deze locaties zijn ontwikkeld door buitenlandse instanties. Het voordeel hiervan is dat er goed rekening is gehouden met alle westerse behoeften wat betreft comfort en luxe. De resorts doen er alles aan om het de gasten naar hun zin te maken. Dit gaat zelfs zover dat een deel van de voedingswaren, zoals vlees, over worden gevlogen uit Europa. De verblijven op de resorts zijn over het algemeen prima en naast dat de kamers van alle luxe zijn voorzien kun je er ook prima nevenactiviteiten ontplooien en vertrekken er diverse excursies. Het gaat te ver om alle resort die in het gebied van Senegambia zijn op te noemen. Veel van de resorts zijn op basis van een all-inclusive formule. Dit houdt in dat het eten en het drinken en het verblijf bij de prijs inbegrepen zitten. Je moet er wel rekening mee te houden dat er altijd uitzonderingen kunnen zijn die verschillen per etablissement. Zo is het vaak zo dat er niet alle dagen van je verblijf gegeten mag worden in een à-la-carterestaurant en dat het drinken van dranken gratis is tussen bepaalde tijdstippen. Als je hiermee rekening houdt dan is een resort in Senegambia een uitstekende locatie voor je verblijf in Gambia.

The Strip

Een begrip in Senegambia is ‘The Strip’ die te vinden is in het publieke gedeelte van deze regio. Vaak is dit de eerste plek waar je komt nadat je bent ingecheckt in je hotel of resort. Het is vaak de eerste plek waar je wordt geconfronteerd met de Gambiaanse cultuur en de daarbij behorende gewoonten. Als je ooit wel eens in Las Vegas bent geweest en je beeld van The Strip hierdoor gevormd is, kan deze strip wel eens heel anders zijn dan je had verwacht. Hier geen geplaveide straten met goud en marmer en grote neonreclames, maar een niet al te indrukwekkende weg met wisselkantoren, restaurantjes en barretjes. Wat dat betreft, is de strip wel de plek waar het gebeurt. Het leuke van deze plek in Senegambia is dat je hier ook lokale mensen tegenkomt en een stukje kunt proeven van de cultuur en gewoonten van de bewoners van Gambia. The Strip is ook een uitstekende plek om kennis te maken met de street food van Gambia. Veelal zijn dit versnaperingen gemaakt van vis die vers uit de zee komt. Elke dag alleen maar eten in het resort waar je zit is ook niet alles; pak eens een restaurantje en geniet is van het lokale bier in combinatie met een lekker lokaal gerecht.

Luxe

Het leuke van Senegambia is dat je je eens kan laten onderdompelen in luxe. Waar een luxueus verblijf normaal aardig in de kosten kan lopen, is dit hier niet het geval. Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan, maar relatief gezien ben je veel minder kwijt voor luxe dan op andere plaatsen. Voor een relatief laag bedrag kun je hier een uitstekend verblijf hebben waar het je niets tekort zal komen. Verschillende hotels en resorts bieden zeer complete luxe arrangementen aan. Alle kamers zijn ook van alle luxe voorzien, zoals airconditioning, wifi en navenant de keuze van de kamer ook een uitgebreide en luxe badkamer. Een luxe verblijf hier is leuk voor koppels en voor gezinnen met kinderen. Hier kun je lekker wakker worden aan het strand en ontbijten aan het strand, maar ook het kroost zal zich niet vervelen door de vele activiteiten die er zijn voor kinderen. Je voelt je hier letterlijk even de koning te rijk en als je thuiskomt, valt op je bankrekening geen schokkende afschrijvingen heeft ondergaan.

Reggae

Het gebied rondom Kololi Beach staat ook bekend om zijn reggaecultuur. Regelmatig zijn er concerten en festivals waarin verschillende reggaeartiesten acte de préséance geven. Aan de strip zijn een aantal plekken waar regelmatig livemuziek is of anders reggaemuziek uit de geluidsinstallaties komt. Dit type muziek past uitstekend bij de omgeving en het vakantiegevoel. Een van de plekken waar je kunt genieten van de ontspannende reggaemuziek is Totties Nite Club. Ook Melis nightclub is een prima plaats om te genieten van de lokale reggaemuziek. Een andere leuke bijkomstigheid aan deze locatie is dat je er ook uitstekend kunt eten en drinken.

Abuko Nature Reserve

Het leuke van Senegambia is dat de natuur ook niet ver te zoeken is. Op slechts een kleine afstand van de toeristenzonen ligt Abuko Nature Reserve. Het kleine natuurpark is het oudste van Gambia en was al officieel natuurpark in de jaren 60 van de vorige eeuw. Ondanks dat het gaat om een klein park, is het een park met een enorm hoge biodiversiteit. Veel van de inheemse diersoorten die Gambia rijk is, kun je hier spotten. De grootste dieren die je hiertegen kunt komen zijn nijlpaarden, maar het gebied is ook bekend om krokodillen, vele slangen. Ook vogelspotters kunnen hier, mits ze een beetje tijdig opstaan om het park te betreden, velen van de 500 vogelsoorten die Gambia rijk is spotten. Naast een uitgebreid aanbod aan fauna zijn er ook heel wat mooie bomen, planten en struiken die bijdragen aan het groene karakter van dit park. Voor de grote Afrikaanse dieren, op de nijlpaarden na dan, moet je helaas niet in Gambia zijn. Net over de grens in Senegal is er wel een park waar een aantal grote savannedieren kunt spotten.

Albert Market

Nog voor je Albert Market betreedt word je al de juiste richting in gelokt door de heerlijke geuren van diverse etenswaren, kruiden en specerijen. Als je dichterbij komt, dan komen er naast de geuren ook de kleuren. Het grootste deel van de markt heeft een aanbod van groenten, fruit en specerijen. Toch zijn er ook kraampjes waar je terecht kunt voor authentieke Gambiaanse producten, zoals houtsnijwerk en sieraden. Het leuke aan de markt is ook dat een groot labyrint is met overal uitgestalde kraampjes die te bereiken zijn door smalle kronkelende doorgangen. Het is een plek waar je als toerist graag een paar foto’s maakt. Let er wel op dat je dit niet ongevraagd doet, maar dat je wat geld aanbiedt aan degene die je wilt fotograferen. Albert Market is één van de grote trekpleisters van Senegambia, tezamen vele toeristische faciliteiten en de strip.