GAMBIA TIP 1: STRANDEN

Eén van de belangrijkste redenen dat vele toeristen het land Gambia jaar aandoen zijn de uitstekende accommodaties aan de kust. Naast de prachtige luxe resorts zijn hier ook een aantal mooie stranden gesitueerd. Op deze pagina laat een aantal van de stranden de revue passeren. Je kunt dan denken aan stranden waar het uit streek uitstekend relaxen is in combinatie met wat leuke activiteiten, maar ook aan stranden juist desolaat zijn en daardoor weer een bepaalde charme hebben. Hoewel het land Gambia maar een kleine kuststrook heeft, zijn er toch een aantal verrassende stranden die zeker een plek op deze pagina verdienen. Het kan zijn dat we nog wat stranden vergeten zijn, maar de stranden die we op deze pagina vermelden mag je wat ons betreft zeker niet overslaan wanneer je in Gambia bent.

Kotu Beach

Wat je meteen zal opvallen bij Kotu Beach is het lange brede zandstrand. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan, terwijl achter je een mooie rand van groene palmbomen het begin van het strand markeert. Het leuke van dit strand is dat ook veel lokale bevolking hier te vinden is. Toch hoeven toeristen niet bang te zijn dat dit voor strand voor hun niet geschikt is. Het is één van die plaatsen waar je als toerist in contact komt met de lokale bevolking en waar dan ook veel levendigheid is. Zo is er aan het strand een leuke markt waar meer dan 40 souvenirwinkels staan en ook nog eens enkele bars en fruitwinkel. Dit is dan ook een uitstekende plek om een leuk souvenir te kopen voor vrienden, kennissen of gewoon voor jezelf als aandenken van je verblijf in Gambia.

Strandverkopers

Houd er wel rekening mee dat afdingen hier de normaalste gang van zaken is. Uiteindelijk zou je ergens uit moeten komen op een derde van de oorspronkelijke vraagprijs van aanvankelijk verkoopprijs. Bij het afdingen dien je het beste wel een aantal technieken toe te passen. Zo is het verstandig om nooit te enthousiast te zijn over een product dat je graag wil kopen. Laat doorschemeren dat je het wel aardig vindt, maar niet per se hoeft te hebben. Loopt ook af en toe gewoon weg tijdens je onderhandelingen, zodat de verkoper nog meer zijn best gaat doen om zijn product aan jou te verslijten. Uiteindelijk, dat is tenminste mijn ervaring, moet het zo zijn dat de verkoper zijn product aan jou verkoopt en niet meer al te vrolijk kijkt. Je hoeft echt geen medelijden te hebben met de verkoper, maar het betekent wel dat je het goed hebt gedaan en dat de winst op zijn product enigszins normaal is.

Een andere tip is om contact te zoeken met locals waarmee een vriendschappelijke relatie opbouwt. Lokale mensen krijgen de spullen altijd voor de beste prijs en wanneer je een klik hebt met een van deze mensen, wil deze je vast wel helpen om het product tegen de beste prijs voor je te kopen.

Nog even terug naar Kotu Beach, voor we teveel afdwalen. Naast de prachtige stranden, de souvenirwinkel is, de bars en de fruitwinkeltjes is er nog iets wat het strand interessant maakt. Regelmatig zijn de golven hier wat hoger, waardoor surfers hier graag komen. Vergeet ook niet een leuke fietstocht of een wandeling te maken op en rond het strand, want het kan zomaar zijn dat je bij de palmbomen en de rijstvelden leuke dieren tegenkomt. Hoe leuk is het niet om in de buurt van je strand een varaan bijvoorbeeld tegen het lijf te lopen. Mensen die graag een balletje slaan kunnen ook terecht op Kotu Beach, want aan de rand ligt een 18 holes golfbaan.

Brufut Beach

Bij het gelijknamige badplaatsje Brufut vinden we dit strand. De ligging van dit strand is zo uniek omdat het, naast haar ligging aan de Atlantische kust, ook slechts op een steenworp afstand van de kustbossen ligt. Niet ver van het strand ligt het gelijknamige dorpje Brufut. Hier vind je een aantal resorts waar je prima kunt verblijven. Overigens kun je ook in dit dorp tegen gunstige prijzen gebruikmaken van accommodaties die worden aangeboden via Airbnb. Naast de prima accommodaties om te verblijven vind je op en rond het strand ook verschillende barretjes, restaurants en andere faciliteiten die het verblijf aan het strand veraangenamen. Naast de mogelijkheden om te ontspannen op en aan het strand is er ook mogelijk om kleine uitstapjes en excursies te maken in de omgeving rond Brufut Beach.

Cape Point

Zoals de naam al doet vermoeden heeft cape Point een prachtige ligging aan de Atlantische Oceaan. De plaats ligt namelijk op een plek waar de rivier de Gambia uitmondt in de Atlantische Oceaan. Daarmee is het het meest westelijke punt van het vasteland van Gambia. De stranden liggen verscholen tussen de rotsachtige kustlijn. In en rond Cape Point zijn een aantal hotels gesitueerd. Ook vind je souvenirwinkeltjes, supermarkten en gezellige bars en restaurants. Doordat dit gebied het meest westelijke licht, is de zee hier ook het meest onstuimig. Dit zorgt dan weer voor mooie golven om op te surfen. Naast zon, zee en strand is ook het ruige landschap erg mooi om eens in op uit te trekken.

Kololi Beach

Niet ver van de Gambiaanse hoofdstad Banjul ligt Kololi Beach. Het strand wordt gekenmerkt door het feit dat het lang en breed is. Deze badplaats en de daarbij behorende stranden zijn dan ook erg in trek bij toeristen. Zo vind je hier leuke markten, sfeervolle strandteentjes en natuurlijk prachtige stranden. Het is ook zeker aan te raden om aan dit strand eens een lekkere maaltijd uit de zee te nuttigen. Naast dat de toeristen hier graag komen zijn er ook veel vissers die vanuit deze badplaats de zee op varen en vervolgens weer met hun vers gevangen vis aan land te komen.
De gehele dag door is het hier levendig en gezellig. Daarmee is Kololi Beach een uitstekende plek voor je verblijf in Gambia. Op en rond de stranden is veel te doen en daarnaast zijn er ook tal van excursies naar de binnenlanden. Vergeet bijvoorbeeld niet om het natuurpark Bijlo Park te bezoeken. Hier kun je prachtige flora en fauna vinden. Zo is er een uitstekende plek om apen en vogels te spotten. Een ander leuk aspect aan dit plaatsje is dat je makkelijk in contact komt met de lokale bevolking. Net als op vele andere plekken zijn de locals erg vriendelijk en proberen het de toerist zo aangenaam mogelijk te maken.

Bakau Beach

Bij het gelijknamige plaatsje Bakau ligt ook het strand Bakau Beach.
Bakau is een gezellige kustplaats waar het altijd bruist. Het stadje geldt ook als één van de meest ontwikkelde gebieden van Gambia. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, maar ook visserij is nog altijd een manier waarop vele mensen hun brood verdienen. Als je dan toch in dit gebied overblijft, is het bijwonen van de werkzaamheden een echte aanrader. De belangrijkste plek van Bakau Beach is de levendige strip, waar veel van de hotels en resorts te vinden zijn, evenals bars en restaurants en een aantal clubs waar reggaemuziek weerklinkt.

Verlaten stranden in de buurt van Gunjur

Niet ver van het plaatsje Gunjur kun je een aantal desolate stranden bezoeken. Het leuke van deze afgelegen stranden is dat ze in een paradijselijke omgeving liggen en bovendien vaak verlaten zijn. De stranden zijn te vinden in het zuidelijke deel van Gambia en worden daarom ook wel de zuidelijke stranden genoemd. Hier kun je even jezelf wat meer inheems voelen, want hier kom je nauwelijks toeristen tegen en zie je alleen wat lokale vissers vertrekken of hun vangst aan land brengen.

Paradise Beach of Sanyang Beach

Het mooiste strand volgens veel bezoekers die in Gambia zijn geweest is Paradise Beach, gelegen bij Sanyang, een dorpje aan de Atlantische kust. De naam zegt al genoeg; het strand oogt werkelijk paradijselijk. Brede stranden met hagelwit zand die aan de waterkant worden gecontrasteerd door het azuurblauw van de Atlantische Oceaan en op het land door het groen van de begroeiing die het begin van het strand markeert. Op dit strand vind je natuurlijk ook de nodige palmbomen om je een echt paradijselijk gevoel te geven op dit strand. Aan de rand van het strand liggen enkele van de beste resorts waar je wordt ondergedompeld in luxe. Daarnaast is er in de omgeving, zoals in Sanyang, ook nog het één en ander te doen. Hierdoor is een verblijf in één van de hotels of resorts die hier zijn gesitueerd een uitstekende keuze.